Kalabasa indická uhorka dlhá 3g SEMO

Indická uhorka, Lagenaria siceraria L.

2,00 

Produkt je momentálne nedostupný

Z dôvodu aktuálnej epidemiologickej situácie a vyťaženosti kuriérskych a zásielkových spoločností a taktiež veľkoskladov môže vybavenie objednávky meškať. Ďakujeme za pochopenie.
Vysvetlenie situácie →

INDICKÁ uhorka KALABASA (Lagenaria siceraria L.) je jednoročná, drsno chlpatá bylina s popínavou lodyhou a svetlo zelenými, väčšinou srdiečkovitými alebo ľadvinovitými listami. Kvitne bielymi kvetmi na dlhých stopkách, plody sú valcovité, dužinaté bobule dorastajúce do dĺžky 0,3 – 1,5 m. Mladé plody môžeme použiť do šalátov, nakladať do octových nálevov alebo pripravovať pokrmy obdobne ako z cukety. Kalabasu je možné zbierať po častiach, zbytok plodu ponechaný na rastline sa nekazí, po zaschnutí raste ďalej. V plnej zrelosti oplodia zdrevnatie a dužina vyschne. Suché vyčistené plody sa v pôvodných krajinách tejto rastliny používali ako nádoby na tekutiny, plaváky alebo k výrobe hudobných nástrojov. Ozdobené pôsobia ako originálne dekorácie. Pestovanie je podobné ako u iných tekvicovitých rastlín, najlepšie vo fóliovníkoch alebo studených sklenníkoch, kam vysádzame predpestovanú sadbu v polovici mája do sponu 1 × 1 m k opore. Môžeme ju pestovať aj z priamych výsevov vo voľnej pôde v teplejších oblastiach. Vyžaduje bohaté a dobre vyhnojené pôdy. Kalabasa, ako všetky tekvicovité rastliny, vytvára zvlášť samčie a samičie kvety. Kalabasa má samičie kvety predovšetkým na bočných vetvách, preto je vhodné skrátiť hlavnú lodyhu až o 1 m, podporí sa tým tvorba bočných vetví a i násada plodov. V krytých priestoroch je nutné zajistiť prítomnosť opeľovačov. Obecne kalabasa nastupuje do plodnosti neskoršie koncom júna, v júli.

Pestovanie

Tekviciam sa najlepšie darí na stredne ťažkých, humóznych pôdach, dostatočne zásobených živinami. Podľa možností ich zaraďujeme do prvej trate. Vyžadujú slnečné polohy chránené pred silnými vetrami. Najvhodnější je priamy výsev v polke mája. HTS 105 – 145 g. 1 g osiva obsahuje 4 – 8 semien.

Hmotnosť 0,003 kg

×