Balkónové kvetiny – Pestovanie a starostlivosť

S príchodom jari znovu zatúžime po tom, aby náš balkón vyzeral skvelo. Vďaka kvetinovým aranžmá sú priečelia domov omnoho príťažlivejšie a okoloidúci sa na ne vždy radi pozrú. Sú tu však veci, ktoré je treba vziať do úvahy. Nie všetky rastliny sa hodia rovnako pre balkóny na rôznych miestach. Je treba rozlišovať medzi balkónovými rastlinami, ktoré majú radšej slnko, a tými, ktoré preferujú čiastočný tieň. V tomto článku sa dozviete, ako vybrať pre svoj balkón správne rastliny a ako ich správne hnojiť, aby vás krása ich kvetov tešila až do neskorého leta. 

  • Aby ste mohli čo najlepšie zvoliť balkónové rastliny, mali by ste sa najskôr pozrieť na umiestnenie svojho balkóna. Ak je obrátený na juh, mali by ste samozrejme zvoliť rastliny, ktoré majú radi stále slnečné svetlo. Také rastliny sú napríklad petúnie, muškáty, sedmokrásky obecné a verbena. 

  • Rastliny preferujúce čiastočný tieň sa lepšie hodia pre balkóny situované na východ alebo na západ. Nesmiete ich prehnane zalievať, pretože stojatá vlhkosť môže spôsobiť pleseň či hnilobu. Tiež korene týchto rastlín sa môžu lepšie rozvíjať v suchšej pôde. Na balkónoch s čiastočným tieňom sa cítia obzvlášť dobre fuchsie, netýkavky turecké, otužilé trvalky ako papradiny, brečtany a begónie. 

  • Pri osadzovaní okenných truhlíkov je niekoľko vecí, na ktoré je treba pamätať. Na truhlík dlhý jeden meter stačí 4-5 rastlín. Mali by byť usporiadané podľa ich spôsobu rastu. Visiace rastliny by mali byť vysadené na vonkajšej strane, aby mohli pekne visieť cez balkón. Podľa rovnakého princípu by mali byť vysoké rastliny vysadené hneď na vnútornej strane. Pre vyplnenie miesta medzi tým vyberte nižšie rastliny. 

  • Je mimoriadne dôležité balkónové rastliny pravidelne kontrolovať. Mali by ste kontrolovať vlhkosť pôdy v kvetináčoch a truhlíkoch a dávať pozor na uvädnuté kvety. Tie by mali zo stopiek odstrániť. 

  • Aby kvetiny na balkóne rozkvitli do plnej krásy, musíte sa o ne skutočne starať a tiež ich hnojiť. Begónie a muškáty prospievajú mimoriadne dobre, keď do pôdy primiešate trochu kávovej usadeniny. Správna dávka je asi dve hrste kávovej usadeniny na meter okenného truhlíka. Čas od času sa odporúča primiešať tiež hnojivo na kvetiny so všetkými živinami. Približne raz týždenne dajte do litra vody 1 cm³ hnojiva. Táto dávka by tiež mala byť používaná pre rýchlo rastúce kvetiny – v tom prípade ich môžete zalievať častejšie. Netýkavky turecké, fuchsie, črievičníky, petúnie a begónie potrebujú trikrát až štyrikrát viac hnojiva než ostatné rastliny. 

Ak budete všetky tieto rady dodržiavať, určite sa budete zo svojich balkónových rastlín tešiť po dlhú dobu.                

(zdroj www.gardena.com)

AKO DOSIAHNUŤ KRÁSNE MUŠKÁTY?

  1. Všetky druhy muškátov by mali stáť na vzdušnom a svetlom mieste
  2. V lete potrebujú pravidelný zdroj vody. Na toto sú dobré samozavlažovacie truhlíky
  3. V dobe intenzívneho rastu prihnojujeme každý týždeň. Na intenzívne kvitnutie je vhodné tekuté Hoštické hnojivo Slepičince
  4. Po odkvitnutí pravidelne odstraňujeme suché kvety a listy
  5. Muškáty pestujeme spravidla max. 3 roky. Po tomto období strácajú na kráse a zle kvitnú

×