Príprava jazierka na zimu

Blíži sa zima a obdobie keď aj jazierko treba pripraviť na pokoj a oddych. Jedna z najdôležitejších úloh je udržať vodnú hladinu jazierka nezmrznutú. Keď ste si mysleli, že si na jazierku pokorčuľujete tak ste sa mýlili :). Keď umožníte ľadu pokryť celú plochu jazierka zabránite prísunu kyslíka a zamedzíte odvetrávaniu jedovatých plynov, ktoré vznikajú pri rozklade rastlín a výkalov rýb. A to znamená veľké nebezpečenstvo pre ryby a rastliny žijúce v jazierku.

Ako na to?

Najjednoduchším preventívnym spôsobom je zastrihnúť rákosie s dutou stonkou hneď nad hladinou. Toto ale funguje len pri miernych mrazoch. V prípade silných mrazov je najlepším, síce najnákladnejším spôsobom použiť čerpadlo na plaváku. Pomôže aj kompresor so vzduchovacími kamienkami, ktorý zabraňuje zamrznutiu vírením hladiny.

Pred príchodom zimy je dôležité zabezpečiť maximálnu čistotu vody. Ako na to? Rastlinám rastúcim na brehu odstrániť všetky zaschnuté časti, pozbierať opadané lístie. Tak aby sa tieto zbytky nedostali  do jazierka. Zároveň odstraňujeme aj všetky plávajúce rastliny a odumreté časti vodných rastlín. V prípade, že sa jazierko nachádza v blízkosti listnatých stromov a krov, tak je na mieste použiť sieť na zakrytie hladiny.

Zbavte sa nečistôt a rias

Pokiaľ sa Vám bude dať, tak vodu úplne alebo čiastočne vypustite (podľa toho či chováte ryby) a zo dna a zo stien odstráňte nečistoty (bahno, zbytky vodných rastlín, rybie výkaly a samozrejme riasy). Pomôže Vám prípravok VODNÁŘ na riasy kontakt, ktorý dokáže do niekoľkých minút vyplaviť všetky nečistoty na povrch. Tie sa potom odstránia pomocou skimra alebo sieťky.

Udržte ho čisté pomocou baktérií

Dôkladné vyčistenie je základ, ale k tomu aby ste jazierko udržali dlhodobo čisté potrebujete šikovných pomocníkov v podobe baktérií v biologickom prípravku Vodnár BAENZY na zimu. Použite ho od polovice októbra, aby sa dokázali baktérie dostatočne rozmnožiť. Strategicky rozmiestnené po celej ploche jazierka pomôžu priebežne likvidovať prebytočné organické látky a zabránia tak rastu rias a siníc.

Úprava vody

A ešte jedna dôležitá vec na záver. Nezabudnite zmerať všetky dôležité parametre vody. Či sú chemické parametre v poriadku. A v prípade, že nie, tak aby ste vedeli použiť vhodné prípravky na úpravu.

×