Rozdiel medzi plesňou na paradajkách a nedostatkom vápnika

Plesne na paradajkách a nedostatok vápnika predstavujú dve odlišné, ale rovnako narušujúce problémy, ktoré môžu ovplyvniť zdravie a výnosy paradajok vo vašej záhrade. Každý z nich má svoje jedinečné symptómy, príčiny a liečebné metódy, ktoré je dôležité pochopiť pre ich účinnú kontrolu.

Plesne na paradajkách

Plesne sú druh húb, ktoré sa môžu objaviť na paradajkách v dôsledku nadmerného zavlažovania, nedostatku slnka alebo prílišnej vlhkosti. Rôzne druhy plesní môžu spôsobiť rôzne problémy, vrátane škvŕn na listoch, deformovaných plodov alebo dokonca celkového odumretia rastliny.

Prevencia a kontrola plesní zahŕňajú reguláciu zavlažovania, zabezpečenie správneho odtoku vody, zanechanie dostatočného priestoru medzi rastlinami pre cirkuláciu vzduchu, odstránenie infikovaných rastlín a použitie fungicídov. Ak sa domnievate, že váš problém je spôsobený plesňou, odporúčané liečby zahŕňajú postrek prostriedkami ako Champion 50WG, Cuproxat SC alebo Kocide. Tieto fungicídy môžu pomôcť zastaviť šírenie plesne a podporiť zotavenie postihnutých rastlín.

Nedostatok vápnika pri paradajkách

Nedostatok vápnika v pôde môže spôsobiť stav zvaný vráskavosť na konci paradajok (Blossom end rot). Tento stav je spôsobený nedostatkom vápnika v rastline, ktorý je potrebný pre normálny vývoj buniek paradajky. Výsledkom sú hnedé a vysušené škvrny na konci plodu, ktoré sa môžu rozšíriť a ovplyvniť celý plod.

Prevencia nedostatku vápnika zahŕňa pravidelné testovanie pôdy a prípadnú aplikáciu vápenatých hnojív. Dôležité je tiež udržiavať pôdu vlhkú, pretože suchá pôda môže brániť absorpcii vápnika. Pri nedostatku vápnika sú k dispozícii dve možnosti liečby. Prvá z nich je použitie produktu Kristalon Zdravá paradajka a paprika, ktorý môže pomôcť zvýšiť hladinu vápnika v pôde. Alternatívou je WUXAL kalcium, ktorý sa aplikuje priamo na listy rastlín pre rýchlejšiu absorpciu.

×