Skladovanie zeleniny v zime

Záhradu musíme na zimu zazimovať, to však neznamená, že si stále nemôžeme vychutnať zeleninu, ktorú sme si vypestovali. Veľa zeleniny vydrží mesiace na chladnom mieste, ak dokážete zabezpečiť správne podmienky. 

Všeobecné pravidlá skladovania

  1. Skladujte iba úplne dozretú zeleninu. Nezrelé ovocie a zelenina budú rýchlo hniť. Odkladajte zber čo najdlhšie, najmä pri koreňovej zelenine, ktorá znesie aj mráz.
  2. Neskladujte zeleninu, ktorá bola pomliaždená, poškriabaná alebo vykazuje najmenšie známky hniloby. 
  3. Odstráňte všetku prebytočnú pôdu. Zeleninu neumývajte, nechajte ju iba suchú a vykefujte ju. Neskôr ju pred použitím v kuchyni môžete umyť.
  4. Pred uskladnením dôkladne vyčistite úložný priestor.
  5. Priestor, kde máte uskladnené ovocie a zeleninu udržiavajte tmavý.
  6. Skladovanú zeleninu nevystavujte teplotám pod bodom mrazu.
  7. Každý týždeň alebo dva skontrolujte skladovanú zeleninu. Doby skladovania sú iba približné, pretože zelenina, teploty a podmienky sa môžu veľmi líšiť.

Suché skladovanie verzus vlhké skladovanie

  • Skladovanie suchej zeleniny (tekvica, cibuľa, cesnak) vyžaduje menšie úsilie, ale vyžaduje viac priestoru. Nakoľko je vnútorná vlhkosť v zime nízka, využite všetky nepoužívané, tmavé priestory a kúty. Táto zelenina sa najlepšie skladuje, ak nie je položená na podlahe a nedotýka sa navzájom. Ak musíte plody ukladať na seba, budete ich musieť častejšie kontrolovať.
  • Vlhká zelenina (zemiaky, kapusta, koreňová zelenina) by sa mala skladovať v nádobe a nemala by byť vystavená vzduchu. Medzi tradičné spôsoby patrí ich skladovanie v rašeline, piesku, pilinách alebo novinách, môžete však použiť aj plastové vrecia alebo lepenku. Ak sa rozhodnete použiť plast, nezabudnite na niekoľko otvorov, aby mohla uniknúť prebytočná vlhkosť. Aby ste zabránili zápachu z uskladnenej kapusty, môžete ju najskôr zabaliť do niekoľkých listov novín.

Dobré miesta na skladovanie zeleniny

  • Suterény – Chladné a suché suterény (10 – 15 °C a 60 – 65% relatívna vlhkosť vzduchu) uskladnia väčšinu zeleniny najmenej niekoľko mesiacov. Uistite sa, že zelenina má dobrú cirkuláciu a vetranie.
  • Podkrovie a vstupné priestory – Ak tieto priestory nie sú vykurované, môžu sa použiť na rozloženie a uskladnenie zeleniny, ktorá vyhovuje suchým podmienkam. Aj nevykurovanú náhradnú miestnosť môžete využiť na uskladnenie niekoľkých zimných tekvíc na komodách alebo stoloch.
  • Koreňové pivnice – Za ideálnych chladných a vlhkých podmienok (0 – 4 °C a 90 – 95% relatívna vlhkosť) zvážte koreňovú pivnicu. Koreňovou pivnicou môže byť čokoľvek, čo zostane nad bodom mrazu, od vedra v zemi, priestor pod verandou, nevykurovanú časť suterénu až po cementový kryt zabudovaný do boku kopca. Aj v koreňovej pivnici bude zelenina potrebovať vetranie a pravdepodobne určitú izoláciu proti teplotným výkyvom. Musíte tiež zabezpečiť, aby sa k nim hlodavce nedostali.

Skladovanie špecifickej zeleniny

  • Kapusta- Hlávkovú kapustu zbierajte, keď je hlava pevná a plná. Odstráňte vonkajšie listy. Kapusta má rada vysokú vlhkosť a môže sa skladovať v perforovaných plastových vreciach. Vyrobíte ho z akékoľvek igelitového vrecka tak, že doňho vyrazíte dieru pre únik prebytočnej vody.
  • Cibuľa a cesnak – Cibuľu vyberte a keď listy spadnú a začínajú uschýnať, nechajte ich poriadne preschnúť na teplom a dobre vetranom mieste. Keď sú vrchné časti úplne suché, nakrájajte ich na asi 2,5cm. Nechajte ich sušiť ešte 1 – 2 týždne. Koža by mala byť papierová a šupinatá. Skladujte na suchom mieste, ktoré zostáva tesne nad bodom mrazu. Najväčším dôvodom nesprávneho skladovania cibule je, ak nie je pred uskladnením úplne vysušená alebo ak je vystavená vysokým teplotám a svetlu. Cibuľa so širokými hrdlami alebo zelenými stopkami sa dlho neuchováva.
    Cibuľu môžete zapliesť a zavesiť, aby ste ju vysušili. Takto ju môžete nechať uskladnenú na suchom a chladnom mieste
    Cesnak sa suší a skladuje podobným spôsobom. Jarné odrody vydržia najdlhšie, zvyčajne okolo 6 – 8 mesiacov. Jesenné by sa mali spotrebovať do 4 mesiacov.
  • Zemiaky – Vykopte zemiaky, keď ich vrcholy začnú odumierať. Vykopte a vykefujte čo najviac pôdy. Nechajte ich uschnúť na chladnom a dobre vetranom mieste. Sú pripravené na skladovanie, keď sa pokožka neodlupuje tlakom vášho palca.
  • Koreňová zelenina (repa, mrkva, paštrnák, zeler) – Koreňovú zeleninu vyberajte, keď dosiahne požadovanú veľkosť pre konkrétnu odrodu. Väčšina koreňovej zeleniny je sladšia, ak počkáte, kým bude vystavená mrazu. Po zbere odstráňte všetku zelenú časť, ale len po srdiečko, ktoré musí zostať nepoškodené. Ak ho poškodíte tak môže koreň začať zahnívať.
    Koreňová zelenina môže byť náchylná na scvrkávanie. Skladovanie v mierne vlhkom rašelinovom machu alebo v plastových vreckách s niekoľkými otvormi, ktoré sú do nich vyrazené, pomôže udržať vlhkosť.
    Celú zimu môžete mrkvu a paštrnák nechať v zemi, ale po zamrznutí pôdy ich nebudete môcť zberať.
  • Zimná tekvica a tekvica –  zabezpečte, aby boli úplne vyzreté a aby kôra bola dostatočne tvrdá, aby odolala tomu, keď do nej vtlačíte nechtom. Ponechajte pár centimetrov stopky neporušené a nepoužívajte ich ako rúčku, inak by ste mohli poraniť tekvicu. Nechajte ju na teplom, suchom a dobre vetranom mieste asi 10 – 14 dní, potom uschovajte na chladnom, tmavom a suchom mieste, kde ich môžete rozložiť a oddeliť.

×