Záhradkársky kalendár – Január

Január je začiatkom záhradníckeho roka a prináša čas na plánovanie a prípravu na novú sezónu v teple domova. Čo však môžete spraviť pre Vašu záhradu v tomto období?

Starostlivosť o stromy a kríky

V prípade intenzívneho sneženia pravidelne striasajte zo stromov a kríkov vrstvy snehu, aby sa pod ich ťarchou zbytočne neohli a nepolámali. Nalomené konáre priviažte a ranu zatrite štepárskym voskom. Dbajte na to, aby boli korene stromov prikryté snehom, poskytuje im totiž závlahu. Ak je suché a slnečné počasie bez mrazov, zalievajte stromy a ozdobné kríky, pretože mráz ich vysušuje. Sneh z chodníkov prehoďte na záhony, aby získali vlahu ako zásobu pre budúcu výsadbu.

Prerieďte koruny stromov a okrasných drevín a odstráňte suché, poškodené alebo zle rastúce vetvy, ktoré bránia prenikaniu slnečných lúčov. Kmene stromov ochráňte náterom z vápenného mlieka, ktoré si pripravíte zmiešaním 15 kilogramov haseného vápna v 10 litroch vody. Natrite ním stromy a hrubé konáre. Má účinok proti mrazovému poškodeniu kôry, prípadne môže zabrániť predčasnému vypučaniu skoro kvitnúcich odrôd a ich následnému poškodeniu.

Za bezvetria môžete na mäkký sneh rozhodiť pod koruny stromov kôstkovín vápno, ktoré sa po rozpustení snehu ľahšie dostane do pôdy.

Postreky

Podľa signalizácie a kalendáru ochrany rastlín začnite s ochrannými postrekmi proti škodcom. Aby bol postrek účinnejší a mal trvácnejší efekt nezabudnite do postreku pridať zmáčadlo. Stačí kvapka obyčajnej jari ale sú k dispozícii špeciálne prípravky, ktoré sa pridávajú do postrekov.

Štepenie

Začnite sa pripravovať na štepenie. V zime odoberte vrúble z ideálne jednoročných letorastov a skladujte ich vo vlhkom piesku pri teplote 2-6° C, prípadne v chladničke zabalené vo fólii.

Ploty a oplotenia

V záhrade skontrolujte a opravte poškodené ploty a odstraňujte pri nich snehové záveje. Vyvarujete sa tak vniknutiu voľne žijúcej zvery do záhrady, ktorá môže napáchať veľké škody na stromoch a kríkoch obhrýzaním kôry a konárov.

Kompost

Za vhodného počasia prehadzujte kompost, zároveň môžete do neho pridať superfosfát, draselné hnojivo na jeho prihnojenie. Ak sú teploty nad nulou, pokračujte v zimnom rýľovaní záhrady.

Kontrola plodov

Pravidelne kontrolujte uskladnenú zeleninu a ovocie a odstráňte nahnité prípadne hlodavcami poškodené plody. Za priaznivého počasia vyvetrajte pivnicu alebo miestnosť s uskladnenými plodmi. Ak máme v pivnici uskladnené aj hľuzy kvetín a zistíte, že sú zvädnuté, zasypte ich substrátom a prikryte netkanou textíliou.

Jazierka a rybníky

Nezabúdajte na jazierka a malé vodné nádrže a udržiavajte ich bez ľadu. Ryby potrebujú kyslík a hnilobné plyny musia mať možnosť unikať.

Vtáčiky

Vašu pozornosť si zaslúžia aj malí návštevníci, ktorí za vami prilietajú. Pripravte im malé kŕmidlo alebo búdku, kde nájdu v tomto zimnom počasí útočisko s niečím dobrým do zobáka.  









Tip
Teraz je ten správny čas pripraviť sa na jar. Skontrolujte stav vášho náradia a záhradnej techniky a upracte záhradný domček.
Začnite si pripravovať zoznam semien, ktoré budete v tejto sezóne sadiť, aby ste mohli v predstihu nakúpiť semená a sadenice a zabezpečte si cibule rastlín, ktoré kvitnú v lete a musia sa sadiť na jar. Ak máme v zásobe staršie semená urobte skúšky klíčivosti.

×