FLORAVITA SiO 100ml

Prípravok na báze listového hnojiva obsahujúci kremík a feniklový olej, zvyšuje odolnosť rastlín proti hubovým chorobám a vytvára ochranný film pre zabránenie vstupu patogénov a vývoja chorôb.

4,50 

Na sklade

Z dôvodu aktuálnej epidemiologickej situácie a vyťaženosti kuriérskych a zásielkových spoločností a taktiež veľkoskladov môže vybavenie objednávky meškať. Ďakujeme za pochopenie.
Vysvetlenie situácie →

Prípravok na báze listového hnojiva obsahujúci kremík a feniklový olej, zvyšuje odolnosť rastlín proti hubovým chorobám a vytvára ochranný film pre zabránenie vstupu patogénov a vývoja chorôb. Popri dusíku, fosfore a draslíku je efektívnym zdrojom kremíka v rastlinami prijateľnej forme. Patrí medzi najkoncentrovanejšie, v súčasnosti známe zdroje rastlinami asimilovateľného kremíka. Určené pre vinič, bobuľoviny, zeleninu a ovocné stromy.

Základná špecifikácia:

Kvapalné listové hnojivo vo forme koncentrátu FLORAVITA SiO je zdrojom všetkých troch základných rastlinných živín, kremíka vo vodorozpustnej forme a feniklovej silice. FLORAVITA SiO je navrhnuté tak, aby zlepšovalo celkovú vitalitu ošetrovaných rastlín a zároveň zvyšovalo ich odolnosť proti hubovým chorobám tým, že na ich povrchu vytvára ochranný film, ktorý zabráni vstupu a vývoju choroby a tiež obmedzuje klíčenie spór a ich prerastanie do listov.

FLORAVITA SiO je popri dusíku, fosfore a draslíku efektívnym zdrojom kremíka v rastlinami prijateľnej forme. Patrí medzi najkoncentrovanejšie, v súčasnosti známe zdroje rastlinami asimilovateľného kremíka v roztokovej forme.

Obsah biogénnych prvkov:

Obsah dusíka (ako N): min. 3,0 hmot.%, obvykle 3,75 hmot.%
Obsah fosforu (ako P2O3): min. 2,5 hmot.%, obvykle 3,0 hmot.%
Obsah draslíka (ako K2O): min. 10,0 hmot.%, obvykle 11,0 hmot.%
Obsah kremíka (ako SiO2): min. 8,5 hmot.%, obvykle 9,0 hmot.%

FLORAVITA SiO obsahuje tiež feniklový éterický olej.

Obsah nežiadúcich ťažkých kovov je nižší ako stanovujú limity platné v Slovenskej republike.

Výhody použitia:

–    vyššia odolnosť voči rastlín voči hubovým chorobám a škodcom
–    vytvára na rastlinách ochranný film pre zabránenie vstupu patogénov a vývoja chorôb
–    spevnenie bunečných stien-zvýšená odolnosť rastlín voči ich poľahnutiu
–    spevnenie epidermu a zvýšenie pH na povrchu rastlín – inhibícia klíčenia spór a ich prerastanie do listov
–    lepšie hospodárenie rastlín s vodou – vyššia odolnosť rastlín v období dlhodobého sucha
–    zvýšená odolnosť rastlín voči mrazu
–    priaznivo ovplyvňuje príjem a transport kyslíka koreňovým systémom rastlín
–    zlepšuje príjem makro a mikro živín a procesy fotosyntézy
–    kremík obsiahnutý v hnojive priaznivo ovplyvňuje syntézu lignínu v rastlinách
–    zlepšuje opelivosť a vitalitu rastlín
–    zvyšuje odolnosť rastlín voči toxickým prvkom – znižuje sa príjem sodíka a priaznivo sa ovplyvňuje odolnosť rastlín voči ich zasoleniu
–    má priaznivý vplyv na úrodu a jej kvalitu
–    vhodný pre ekologické spôsoby pestovania rastlín

Použitie a dávkovanie:

FLORAVITA SiO je určené pre mimokoreňovú – listovú aplikáciu. Je možné ho však použiť tiež na hnojenie pôdy a v súvislosti s bezpôdnym – hydroponickým pestovaním rastlín. Používa sa vždy po predchádzajúcom zriedení s vodou. Nie je možné ho používať v kyslo reagujúcich zmesiach!

Pre listovú aplikáciu FLORAVITA SiO najlepšie vyhovuje mierne zamračené a bezveterné počasie, aby postrek na povrchu rastlín dlho zasychal. Rastliny prijímajú živiny najaktívnejšie cez povrch listov pri teplote 20 až 21°C. Pri teplotách nižších ako +15°C je už príjem živín nadzemnou časťou rastlín nižší. Ideálne je postrek aplikovať pred večerom, prípadne zavčas ráno.

Vo všeobecnosti možno odporučiť dávku 80 až 100 ml na plochu 100m2 (1 ár) v koncentrácii 0,3 až 0,6% (23 ml až 46 ml do 10l vody). Postrek je vhodné opakovať každé 2 týždne.

Hnojivo možno používať tiež na koreňovú zálievku a to vo forme roztoku obsahujúceho 20 až 50 ml koncentrátu FLORAVITA SiO na 10 litrov zálievky.

S cieľom zvýšiť odolnosť sadeníc je účelné tieto počas aktívneho rastu ošetriť 2-krát za týždeň postrekom roztoku obsahujúcim 1-3 ml koncentrátu FLORAVITA SiO v 1 litri vody.

Po silnom a výdatnom daždi je potrebné postrek vždy zopakovať z dôvodu obnovenia ochranného filmu proti chorobám a škodcom.

Miešateľnosť:

FLORAVITA SiO je neobmedzene miešateľné s vodou. Jeho miešateľnosť s kvapalnými hnojivami a prípravkami určenými na ochranu rastlín je však značne obmedzená a je nevyhnutné ju vždy vopred odskúšať! Hnojivo FLORAVITA SiO nemožno miešať najmä s kyslo reagujúcimi látkami!

Význam  kremíka  pre  rastliny

O úlohe kremíka vo fyziológii rastlín sa donedávna vedelo len veľmi málo – kremík nepatril medzi prvky významné z pohľadu výživy rastlín .

Narastajúci záujem poľnohospodárskeho výskumu i výrobnej praxe o aplikáciu kremíka možno dokumentovať tiež tým, že v septembri 1999 sa vo Fort Lauderdale na Floride (USA) konala trojdenná konferencia na tému „Silicon in Agriculture“.

Obsah kremíka v rastlinách sa pohybuje : 0,1 – 10 % v sušine ( pre porovnanie v prípade dusíka : 0,5-6 %, fosforu : 0,15 – 0,5 %, draslíka : 0,8-8 %, vápnika : 0,1- 6%, železa : 20-600 ppm, bóru : 0,2-800 ppm ).

Príjem kremíka niektorými rastlinami je výrazne vyšší než v prípade niektorých používaných rastlinných živín – napr. príjem kremíka ryžou je cca o 108 % vyšší v porovnaní s dusíkom.
Na aplikáciu kremíka zvlášť dobre reagujú : ryža, jačmeň, ovos, pšenica, slnečnica, kukurica, okurky, cukrová trstina, bôb, fazuľa a trávy  – u týchto rastlín bol tiež analyticky zistený vysoký obsah kyseliny kremičitej   v pletivách.

Aplikáciou kremíka sa dosahuje významného spevnenia epidermu a zvyšuje sa pH na povrchu listov, čím sa inhibuje klíčenie spór a ich prerastanie do listov.
priaznivo ovplyvňuje hospodárenie rastlín s vodou
ovplyvňuje transpiráciu
viacerí autori upozorňujú na priaznivý vplyv prihnojenia rastlín kremíkom na odolnosť takto ošetrených rastlín v období dlhodobého sucha
kremík zohráva významnú úlohu v procese hospodárenia rastlín s vodou
zvyšuje odolnosť rastlín voči ich vädnutiu ( dekoratívne rastliny určené na rez )
zvyšuje odolnosť rastlín voči mrazu

Prítomnosť kremíka priaznivo ovplyvňuje transport a príjem kyslíka koreňovým systémom rastlín (Horst,W.J. – Marchschner,H. : Plant and Soil 50,287-303,1978, Vorm,vander,P.D.J. – Diest van A.: Plant and Soil 52, 12-29, 1979 ).
Kremík priaznivo ovplyvňuje príjem makro a mikro živín a fotosyntézu
u rastlín prihnojených kremíkom bol zistený o 50 % vyšší obsah chlorofylu
boli výrazne zelenšie a listová plocha bola významne väčšia ( okurky ).
Tiež napr. pri hydroponickom pestovaní uhoriek ( 10 – 100 mg SiO2 / liter ):
dospelé listy boli tmavo-zelené, boli hrubšie (vyššia váha na jednotku plochy listu ),
výrazne sa zvýšil obsah chlorofylu v listoch, preukazne sa zvýšila váha koreňov,
významne sa zvýšila odolnosť voči múčnatke (Sphaerotheca fuliginea).

Kremík u väčšiny rastlín spevňuje bunečné steny – zvyšuje odolnosť rastlín voči ich poľahnutiu.

Rastliny u ktorých bola zabezpečená dostatočná výživa kremíkom boli odolnejšie voči tlaku fungicídnych a insekticídnych patogénov ( Miyake, Y.-Takahashi, E. : Soil Sci.Plant Nutr. 24, 175-189, 1978, Coors, J.G. : Plant and Soil, 1987 ) – v obilninárstve sa aplikáciou vhodnej formy kremíka dosahuje významné zníženie množstva aplikovaných fungicídov .
Literatúra uvádza, že v porovnaní s kontrolou sa dosahuje pri ošetrení rastlín vhodnou formou kremíka v priemere asi o tretinu nižšia chorobnosť ošetrených rastlín .
Pestovatelia uhoriek a ruží poukazujú na zvýšenú odolnosť rastlín foliárne prihnojených kremíkom voči múčnatke (tiež prídavok 100 ppm SiO2 do živného roztoku znížilo počet kolónii múčnatky).

Kyselina kremičitá, podobne ako kyselina boritá, reaguje s o-fenolmi, ktoré sú prekurzormi v biosyntéze lignínu, pričom sa vytvárajú mono-,di-, alebo i polymérne  komplexy kremíka – je preto pravdepodobné, že kremík zohráva úlohu pri syntéze  lignínu.

Foliárna výživa rastlín vodorozpustnými formami kremíka sa odporúča ako preventívny prostriedok na zvýšenie odolnosti rastlín voči múčnatke  viničovej  (Oidium tuckeri) , pliesni šedej – botrytíde ( Bottrytis cinerea ), červenej spále viniča Ascomycetes ) a bielej hnilobe na vinnej réve.

Aplikácia kremíka sa v zámorí ( USA, Austrália ) bežne využíva ako preventívna ochrana proti múčnatke a ďalším chorobám, pri pestovaní plodovej zeleniny (hlavne uhoriek ), hlavne sklenníkoch.

Už v roku 1934 boli publikované priaznivé výsledky s použitím kremíka súvislosti s ochranou pšenice proti múčnatke.

Bol preukázaný priaznivý efekt výživy kremíkom na opelivosť  viacerých druhov rastlín.

Pri dostatočnej výžive rastlín kremíkom dosahuje sa lepšia tolerancia rastlín na extrémy v zásobovaní mangánom a železom ( hlavne v súvislosti s obsahom Fe a Mn v používanej zálievkovej vode ).

Kremík zvyšuje toleranciu rastlín voči toxickým prvkom (napr. znižuje sa príjem sodíka) – u hydroponicky pestovaných rastlín bola zistená vyššia odolnosť rastlín voči ich zasolenosti .

Postreky nie je vhodné pripravovať do zásoby!

Pred použitím prípravku si dôkladne prečítajte etiketu obalu a návod na použitie.

Hmotnosť 0,1 kg

×