Ako na zelené hnojenie s použitím tradičných a obľúbených plodín

Zelené hnojenie s ďatelina v záhradkárskom obchode

V súčasnej dobe, keď sa stále viac hovorí o udržateľnosti a ekologickej rovnováhe, nadobúda zelené hnojenie na dôležitosti. Táto metóda spočíva v pestovaní konkrétnych rastlín s cieľom obnoviť a zlepšiť pôdnu štruktúru a plodnosť. Povedzme si viac o tom, ako môžu niektoré plodiny prispieť k ekologickejšiemu poľnohospodárstvu.

1. Výber vhodnej plodiny

Každá z plodín má svoje špecifiká a výhody:

  • Ďatelina: Je bohatá na dusík a významne prispieva k zlepšeniu pôdnej štruktúry. Jej koreňový systém je ideálny na zlepšenie pôdnej štruktúry, čím sa zabraňuje erózii pôdy. Ďatelina tiež prispieva k zvýšeniu hladiny organického uhlíka v pôde.
  • Facélia: Je vynikajúca pre svoje pôdne vlastnosti a tiež ako rastlina, ktorá priláka užitočné druhy hmyzu, vrátane opeľovačov. Facélia je tiež známa svojou schopnosťou potláčať rast burín a pôsobí ako dobrá predplodina pre mnohé plodiny, pretože pomáha zlepšovať štruktúru pôdy a zvyšovať jej organický obsah.
  • Horčica: Okrem toho, že je rýchlo rastúca plodina, prispieva ku kontrole škodlivých organizmov a pomáha potlačiť niektoré pôdne choroby a škodcov. Pôsobí ako biofumigant, čo znamená, že uvoľňuje látky, ktoré majú fumigačné účinky na pôdne patogény. Týmto spôsobom podporuje zdravie pôdy a znižuje potrebu chemických pesticídov.
  • Lucerna: Podobne ako ďatelina, je významným zdrojom dusíka. Svojím hlbokým koreňovým systémom dokáže vytiahnuť živiny z hlbších vrstiev pôdy a prispieva k ich lepšej dostupnosti pre ďalšie rastliny. Jej odolnosť voči suchu tiež znižuje potrebu zavlažovania, čím sa šetrí voda.

2. Príprava pôdy

Pred zasadením je potrebné vyčistiť pôdu od buriny a iných nežiaducich rastlín. Ideálny čas pre prípravu pôdy je na jar alebo na jeseň.

3. Sejba

Zvolené plodiny by sa mali siať v správnom čase:

  • Ďatelina a lucerna: Skoro na jar alebo v neskorom lete.
  • Facélia: Na jar alebo koncom leta, aby mala dosť času na rast pred prvými mrazmi.
  • Horčica: Na jar, skoro v lete alebo na začiatku jesene.

4. Udržiavanie plodín

Po výseve je dôležité pravidelne monitorovať stav rastlín, udržiavať pôdu vlhkú a chrániť ju pred burinou.

5. Zaorávanie

  • Ďatelina a lucerna: Tieto plodiny sa obvykle nechávajú rásť 2-3 roky pred zaorávaním.
  • Facélia a horčica: Tieto plodiny sa zaorávajú tesne pred alebo počas kvitnutia, obvykle po 2-3 mesiacoch od výsevu.

Záver

Zelené hnojenie je organický spôsob, ako obnoviť a oživiť pôdu s využitím špecifických plodín, ako sú ďatelina, facélia, horčica a lucerna. Tieto rastliny ponúkajú množstvo výhod, vrátane zlepšenia štruktúry pôdy, prilákania užitočného hmyzu a podpory biodiverzity. Vďaka tomuto procesu je možné vytvárať zdravší a udržateľnejší pôdny ekosystém pre budúce generácie rastlín.

×