Jesenné hnojenie

Nielen na jar, keď máme radosť, že po zime môžeme začať pestovať kvety a zeleninu, musíme prihnojovať. Aj po zbere sa musíme starať o záhradu a záhony. Chcem Vám napísať o jesennom hnojení aby sme boli úspešní aj na ďalší rok pestovania.

Na jeseň hnojíme z dvoch rôznych dôvodov: pripravíme rastliny na prezimovanie alebo dodáme do pôdy zásobné živiny.

Zásobné hnojenie je najmä dodanie prvkov ako je fosfor, draslík a vápnik. Tieto prvky sú viazané v pôde a rastliny si ich postupne odoberajú, preto je vhodné, aby tieto prvky boli optimálne zastúpené v pôde. Pretože počas vegetácie máme málo možností, ako dodať tieto živiny rastlinám, odporúčam ich dostať do pôdy jesenným hnojením počas rýľovania a spracovávania pôdy. Fosfor sa môže aplikovať vo forme granulovaného superfosfátu, draslík v podobe draselnej soli alebo síranu draselného. Môžeme tiež použiť hnojivo NPK, ak sa zmierime s tým, že dusík obsiahnutý v tomto hnojive nevydrží do jari. Ak sa toto hnojenie uskutoční na jeseň, v zimnom období hnojivo uvoľní živiny a bude pripravené na jarné obdobie. Ak sa toto hnojenie vykoná na jar, živiny sa uvoľnia počas sezóny a to môže výrazne ovplyvniť výsledok nášho úsilia.

Vápnik jedenkrát za 4 roky

Samostatnou kapitolou zásobného hnojenia je dodanie vápnika. Hnojenie vápnikom by sa malo robiť jedenkrát za 4 roky. To je presne doba, za ktorú sa postupne rozpadne a uvoľní vápnik z mletého dolomitického vápenca. Toto hnojivo je vlastne nerast namletý na jemný prášok a vápnik sa z neho uvoľňuje postupne 4 roky. Po celú túto dobu vápenec ovplyvňuje aj kyslosť pôdy a tak nemôžeme čakať výsledky hneď v prvom roku. je to dlhodobý proces. Vápenec je možné aplikovať rozhádzaním pred rýľovaním, alebo napríklad plošným rozhodením na trávnik, kde nám na jar sa topiaci sneh pomôže so zapracovaním do hustých trávnych drnov. Zaujímavé je tiež využitie granulovaného dolomitického vápenca. Lepšie sa s ním pracuje a ľahšie dodržíte zvolené dávkovanie ako s mletým dolomitickým vápencom.

Organické hnojivá z prírody

Ďalším typom zásobné hnojenia je hnojenie organickými hnojivami. V minulosti žiadne anorganické a minerálne hnojivá neboli. A naši predkovia používali k hnojeniu hlavne klasický hnoj. Ten tiež zapracovali do pôdy prevažne na jeseň, pretože vedeli, že v pôde dôjde počas zimy k rozkladu pevných zložiek hnoja, a na jar budú mať živiny pripravené. Dnes máme hnoj k dispozícii aj vo forme granúl, z nich sa živiny uvoľňujú o niečo rýchlejšie ako z klasického hnoja a jeseň je práve to obdobie na dodanie kravského alebo konského granulovaného hnoja s rohovinou na záhony.  Je možné využiť aj granulované slepačince, ktoré oproti ostatným aj organickým hnojivám obsahujú veľké množstvo fosforu. Takže zmesou napríklad konského hnoja s rohovinou a slepačincami dodáte záhonu skvelý organický kokteil, po ktorom rastliny na jar nájdu záhony pripravené a plné všetkých potrebných živín. Organickými hnojivami dodávame do pôdy nielen potrebné živiny, ale aj zvyšujeme obsah humusu v pôde a tak aj jej úrodnosť.

Príprava na prezimovanie

Na jeseň nás čaká aj príprava vytrvalých rastlín na zimu. Konifery, trávniky, ruže, stálo-zelené kríky potrebujú v tejto dobe inú výživu. V priebehu vegetácie chceme aby boli čo najzelenšie a preto ich intenzívne hnojíme hlavne dusíkom. To ale pre tieto rastliny predstavuje na jeseň veľké nebezpečenstvo. Dusík síce umožňuje rýchly nárast zelenej hmoty, ale bunky sú krehké a mäkké a v zime by zmrzli. Preto je potrebné tieto rastliny zmenou hnojenia pripraviť na zimné mrazy. Aplikáciu jesenných hnojív nie je potrebné odkladať. Začať ich používať už môžeme v priebehu augusta. Tak aby mali rastliny dostatok času pripraviť sa na zimu. Trávnik začneme v polovici augusta intenzívne prihnojovať jesenným trávnikovým hnojivom, ktorý má vyvážený pomer živín a väčší obsah draslíku a tým spevní bunečnú stenu tráv. Jesenným trávnikovým hnojivom sa oplatí prihnojovať aj počas vegetácie, hlavne v období sucha,  pretože zloženie živín v tomto hnojive významne ovplyvňuje hospodárenie vodou v rastlinách. V priebehu jesene budú stačiť maximálne 3 aplikácie a trávnik perfektne prezimuje. Konifery ošetríme s niektorým z jesenných hnojív na ihličnany. Tieto hnojivá pomôžu k rýchlejšiemu vyzretiu dreva, spevnia bunky nových prírastkov a posilnia ihličie. Aj tu začneme s prihnojovaním už na konci augusta. Ostatné stálozelené rastliny a aj ruže ošetríme univerzálnym jesenným hnojivom.

Tempo pre kompost

Na jeseň tiež môžeme pripraviť a vydezinfikovať záhony pre jarné siatie, vyčistiť skleník od buriny, chorôb a škodcov z tohtoročnej sezóny. Stačí po zrýľovaní aplikovať dusíkaté vápno, ktoré výborne dezinfikuje, vyčistí a pripraví pôdu na jarnú sejbu.

Zbytky po zbere, ktorých je na jeseň na záhrade určite veľa, doporučujeme kompostovať a vytvárať si vlastný kompost, ktorý je tým najlepším čo môžeme záhonom dopriať. A pretože na jeseň zhromaždíme v komposte veľké množstvo materiálu a potrebujeme naštartovať intenzívnejší proces rozkladu, doporučujeme použiť Urýchľovač kompostu – zmes mikroorganizmov, ktoré rýchlo rozkladajú drevité stonky a urýchľujú dozrievanie kompostu. Kompost tak bude výborne pracovať počas celej zimy a na jar bude pripravený k použitiu.

×